Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Exotická jeseň v Slovenskom národnom múzeu

Majiteľ kapucne bol zjedený! Zobraziť galériu (8)
Majiteľ kapucne bol zjedený!

BRATISLAVA – V Slovenskom národnom múzeu (SNM) vrcholia prípravy unikátneho výstavného projektu, ktorý sľubuje návštevníkom exotiku z prvej ruky! Na dnes (12. septembra) múzeum pripravuje slávnostné otvorenie dvojvýstavy Tajomná Indonézia – Tamtamy času a Slávne expedície 20. storočia, ktoré sa po prvý raz predstavia slovenskej verejnosti! Verejnosť si ju môže pozrieť už od 13. septembra.

Prvá časť unikátnej dvojexpozície nazvaná Tajomná Indonézia – Tamtamy času návštevníkom predstaví pravdepodobne najväčšiu neštátnu zbierku v strednej Európe, mapujúcu dosiaľ nepreskúmané tajomné zákutia ostrova Nová Guinea z dielne CK Livingstone. Vznikla na základe ciest českých cestovateľov - inžinierov Zikmunda a Hanzelku i Miroslava Stingla. Okrem materiálov týchto najväčších českých cestovateľských es prináša i výsledky práce súčasného propagátora Indonézie a cestovateľa Rudolfa Švaříčka. Expozícia predstavuje jedinečný výstavný počin, pretože popri množstve fotografií a etnografického materiálu (ako napríklad lodí, päťmetrových totemov bisj, iniciačných masiek, čeleniek a pod.) tu návštevník nájde aj „ilúziu“ indonézskej džungle, s tropickou riečkou a visutým ratanovým mostom, stromovú chyžu kmeňa Korowai, vyúdenú múmiu či orchidey, živé hady, pavúky, opicu, krokodíla i exotický hmyz.

Druhá časť dvojvýstavy, Slávne expedície 20. storočia, prostredníctvom takmer osemdesiat veľkoformátových fotografií i dokumentov legendárnej spoločnosti National Geographic, priblíži návštevníkom výpravy až na hranice ľudských i geografických možností - z ciest do hlbín, výšin, neznáma, za dobrodružstvom i poznaním. Návštevníci sa tak na chvíľu môžu stať svedkami dobytia južného i severného pólu, objavenia Machu Picchu, výstupu na Everest či zostupu k vraku Titanicu. Spojivo medzi obidvomi časťami expozície tvoria zábery pozoruhodných výkonov niektorých slovenských fotografov, dobrodruhov, polárnikov či expedičných cestovateľov. Sú medzi mená ako Barabáš, Hámor, „Becko“ Ondrejovič, Kele a ďalší. Lákadlom pre návštevníkov bude aj fotografický medailón z ciest známeho televízneho moderátora Martina Nikodýma.

Súčasťou projektu je bohatý prednáškový, besedný i koncertný program, ako aj stála projekcia dokumentárnych filmov. Výstava potrvá v priestoroch Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave do 20. novembra. Organizátormi projektu dvojvýstavy, ktorá potrvá do 20. novembra 2005, sú Slovenské národné múzeum cestovná agentúra Livingstone a National Geographic Česko.



Prvým sprievodným podujatím výstavy Tajomná Indonézia - Tamtamy času je v utorok 20. septembra o 20,00 hod vystúpenie indonézskeho tanečného súboru KIRANA !

Internetový portál www.zoznam.sk pre vás pripravil ojedinelý seriál "Tamtamy času" v spolupráci s kurátorom výstavy, známym cestovateľom Rudolfom Švaříčkom, ktorý Bleskovkám prisľúbil on line rozhovor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu